zondag 26 november 2017

Kindertaal

Je hebt het waarschijnlijk wel al meegemaakt, je bent aan het praten met een kindje dat net leert praten en opeens zegt dat kindje een woord dat je nog nooit hebt gehoord, je moet dus even denken wat die ermee bedoelt. Hierover ga ik het in deze blog hebben. Het voorbeeld dat ik net heb gegeven, heet kindertaal. Kinderen verkorten en vereenvoudigen moeilijke woorden zodat zij het beter begrijpen. Bijvoorbeeld: handschoen wordt handsok, wat eigenlijk wel logischer is.

Als men het woord 'kindertaal' hoort, dan denken de meeste mensen aan brabbelen, mompelen of dat het onverstaanbaar is. Dat is dus niet zo. Kinderen brabbelen wel maar brabbelen is niet hetzelfde als kindertaal. Vanaf de zevende maand begint een kind te brabbelen en vanaf ongeveer twee à drie jaar kan je spreken van kindertaal. Vanaf deze leeftijd begint een kind met meer dan twee woorden zinnen te maken en dus ook langere en moeilijkere woorden te gebruiken.

Je kind leren spreken van de moedertaal begint met luisteren. Dat luisteren begint al voor de geboorte in de buik. Zo raakt de baby al gewent aan het ritme en de melodie van de moedertaal. Kinderen ontwikkelen een voorkeur voor het ritme van hun eigen moedertaal. Dat ritme is voor elke taal anders. Als je je kind wilt leren spreken, dan spreek je dus best wat langzamer, herhaal je veel en wijs je best in de richting van het bedoelde voorwerp.

Kindertaal is heel normaal. Het zou heel raar zijn moest je kind ineens van brabbelen naar het spreken van perfect algemeen Nederlands gaan. Ik denk zelfs dat het soms leuk is dat je kind woorden verdraait, ik denk dat er wel grappige dingen uit een kindermond kunnen komen. Zo zei mijn broertje vroeger tegen een chocolaatje 'een kakkeslak'.

Als je een kind nu 'handsok' hoort zeggen, denk ik dat je nu een beetje weet hoe dit komt en dat dit dus ook normaal is. En als je wil dat je kind zijn moedertaal goed spreekt dat je in het begin best traag spreekt.

Bibliografie:

  • (25.08.2017). Kindertaal.(26.11.2017,wikiwoordenboek; https://nl.wiktionary.org/wiki/kindertaal).
  • kindertaal.(26.11.2017,smallworldofwords; https://www.smallworldofwords.org/nl/project/explore).
  • kind en gezin. Fasen in taalontwikkeling. (26.11.2017, kind en gezin; https://www.kindengezin.be/ontwikkeling/taal-en-communicatie/fasen-in-taalontwikkeling/#top).
  • Taalcacon. (31.05.2017). Hoe leert een kind zijn moedertaal? (26.11.2017, youtube; https://www.youtube.com/watch?v=bPMNewrO604).