dinsdag 22 mei 2018

De Griezels

Ik heb het boek 'de griezels' van Roald Dahl gelezen en ik ga jullie in deze blog vertellen over wat dat boek ging.

Meneer en mevrouw Griezel
Afbeeldingsresultaat voor de griezels roald dahlHet boek gaat over mevrouw Griezel en meneer Griezel. Mevrouw Griezel is struis gebouwd, heeft een lange, kromme neus en ze heeft haar dat lijkt op een vogelnest. Meneer Griezel is groot, heeft een bultrug en een lange onverzorgde baard die vol zit met etensresten van een week geleden. Beide hebben ze doorlopende wenkbrauwen en een onverzorgd gebit.

Grapjassen
Meneer en mevrouw Griezel houden ervan om grappen met elkaar uit te halen. Het begon met mevrouw Griezel die een worm in de spaghetti van meneer Griezel stopte. Eindigen deed het dan weer met meneer Griezel die de meubels tegen het plafond kleefde en mevrouw Griezel deed geloven dat ze steeds ondersteboven liep en niet meer normaal kon lopen.

                                                      Huidieren
Afbeeldingsresultaat voor de griezels roald dahl roly poly birdZe hebben ook huisdieren, de Muggle-Wump apen. Met de Muggle-Wump apen wilden ze het ondersteboven circus opstarten, ze wilden dat de apen een hele show lang op hun handen liepen en zo ook trucjes uitvoerden. De apen zaten opgesloten in een kooi en waren verplicht om op hun handen te staan tot de Griezels zeiden dat ze mochten stoppen. Als ze vroeger stopten, dan verwerkten de Griezels de apen in een gebak. Deze apen wisten dan ook te ontsnappen aan de Griezels met hulp van de Roly-Poly vogel. Dat is een hele grote kleurrijke vogel.

vogeltaart
Elke donderdag maakte mevrouw Griezel een vogeltaart. Meneer Griezel smeerde woensdagavond een boom in met superlijm, elke vogel die dan op die boom ging zitten kleefde aan de boom en werd de volgende ochtend verwerkt in de vogeltaart.

Ik vond dit een vlot boek om te lezen maar ik zou het niet meer lezen voor mezelf, ik zou het eerder aan jongere kinderen voorlezen (tot twaalf jaar ongeveer). Dit zou ik doen omdat het voor die leeftijd een grappiger verhaal is denk ik. Voor oudere kinderen is het te voorspelbaar vind ik.



Mijn oma's schooltijd

Toen mijn oma naar school ging, was het niet zoals nu. Ik heb mijn oma hierover geïnterviewd en ik zal je in deze blog vertellen hoe het was om naar school te gaan in de tijd van mijn oma en hoe het eten veranderd is van vroeger tot nu. Mijn oma is geboren rond de jaren 1950.

School
In de kleuterschool en in de lagere school kreeg mijn oma les van een non. De nonnen waren strenger dan de leerkrachten nu, soms te streng vertelde mijn oma. In de middelbare school kreeg mijn oma les van een 'gewone' vrouwelijke leerkracht maar het onderwijs bleef katholiek. Wanneer een vrouwelijke leerkracht trouwde, mocht ze geen les meer geven. Hierdoor heeft mijn oma heel veel verschillende leerkrachten gehad. Nonnen mochten niet trouwen waardoor ze gedurende één schooljaar de vaste leerkracht van een klas waren.

Mijn oma volgde onderwijs tot ze zeventien jaar oud was. In de middelbare school studeerde ze huishouden. Ze leerde hoe je moet naaien, breien, koken, schoonmaken,... Ze moest huishouden studeren omdat er in die tijd weinig studierichtingen waren. Ze had liever verpleging gestudeerd, maar dat mocht niet van haar mama omdat haar mama het nuttiger vond om huishouden te studeren voor later wanneer ze haar eigen huishouden had. In de lagere school moest ze ook zaterdagvoormiddag naar school.

Eten
Mijn oma eet alles bijna even graag maar vroeger was er niet evenveel keuze als nu. Ze aten enkel seizoensgebonden fruit en groenten, nu kunnen we het hele jaar door eten waar we zin in hebben. Als voorbeeld moet je maar even denken aan tomaten. Nu kunnen we het hele jaar door tomaten eten, vroeger konden ze enkel in de zomer tomaten eten.

Tegenwoordig gaan wij naar de bakker als we zin hebben in een koffiekoek maar vroeger kon dit ook niet. Eerst en vooral omdat de bakker niet open was in het weekend maar ook omdat dat niet mocht van haar ouders. Van haar ouders mocht ze enkel bij speciale gelegenheden naar de bakker. Bijvoorbeeld bij een verjaardagsfeestje of als er kermis was in het dorp. Vroeger waren er ook soorten eten die er nu niet meer zijn of dat je toch niet zo makkelijk niet meer vindt. Mijn oma at vroeger als snoep heel graag een 'kalissenstok' ook wel 'zoethout' genoemd. Zij dronk dit vroeger, je moest het stokje in water stoppen en dan had je een drankje dat eruit zag als cola maar het smaakte anders.

Zo, nu weten jullie wat meer over hoe het was tijdens de jeugdjaren van mijn                                       oma.